Tot ce nu știai despre dovleac și ce poți face cu el

Dovleacul este vedeta toamnei. Fiind foarte benefic pentru sănătate, cu ajutorul lui se pot prepara sute de reţete delicioase şi bogate exclusiv în vitamine. Acest galben-portocaliu este un deliciu pentru pupilele gustative şi are o mulţime de carbohidraţi şi beta-caroten, este şi un remediu naturist pentru sănătatea şi echilibrul organismului.

BENEFICIILE DOVLEACULUI

Tratează durerile articulare – cu ajutorul seminţelor de dovleac, crude, puteţi înlocui numeroase medicamente pentru a trata afecţiunile intestinale şi durerile articulare. Fără nicio implicare externă, seminţele de dovleac au puterea de a elimina viermii intestinali şi să vindece prostata.

Remediu împotriva obezităţii – încercaţi o dietă cu 1,5 kg de dovleac pe zi, fiert sau copt la cuptor. Dovleacul se mănâncă împărţit în 5 doze, fie rece, fie cald. Se poate mânca şi stropit cu suc de lămâie. Pentru o ardere accelerată a grăsimilor se condimentează cu boia de ardei iute.

Tratament pentru insomnie – consumaţi 50 de ml de suc de dovleac proaspăt înainte de culcare, cu o linguriţă de miere. Acest remediu are un efect secundar plăcut: vă scapă de pungile de sub ochi ce apar în timpul somnului.

Asigură protecţie pielii – carotenoizii din dovleac protejează celulele pielii de acţiunea radicalilor liberi, mai precis, au grijă ca aceste celule să nu îmbătrânească premature sau să aibă alte modificări patogene.

Întăreşte sistemul imunitar – dovleacul este bogat în vitamina C, care este nutrientul necesar sistemului imunitar. O porţie de dovleac gătit asigură aproximativ 20% din cele 60 de mg de vitamina C necesare zilnic pentru o imunitate de fier.

 

Rețetă Supă cremă de dovleac

  • 2 linguri de ulei de masline
  • 1 ceapa, marunt tocata
  • 1 catel de usturoi
  • 1/2 lingurita de coriandru
  • 1 lingurita de chimen macinat
  • 1/2 lingurita de nucsoara
  • 1 kg de dovleac, curatat de coaja si taiat bucati
  • 1 cartof mare
  • 1 litru de supa de pui/legume
  • 125 de ml de smantana pentru gatit

 Mod de preparare:

Dovleacul curăţat de seminţe şi decojit, îl radem. Călim ceapa tocată mărunt până devine sticloasă, apoi punem usturoiul, coriandrul, chimenul și nucșoara și amestecă. Dupa câteva minute adaugă dovleacul şi cartoful cubulete si le călim împreună până se moaie bine. Turnăm supa de pui peste compoziție. Lăsăm să fiarbă 20 minute la foc mediu. Luăm supa de pe foc, o lăsăm să se răcească puţin şi o pasăm sau o dăm prin blender. Turnăm supa înapoi în cratiță, la foc mic încorporează încet smântâna și condimentăm cu sare şi piper. Punem supa în boluri, punând crutoane de pâine cu usturoi şi seminţe de dovleac prăjite puţin.

Poftă bună!


Lasă un comentariu

Comentariile vor fi aprobate de administrator înainte de a fi publicate.