Reţete dulci și cozonaci de post

Reţete dulci și cozonaci de post

Cum tot ne aflăm în Postul Paştelui ne-am gândim să vă îndulcim puţin. Pe lângă reţetele postate pe blogul nostru, adăugăm ceva dulce şi evident, de post. Ornările cozonacilor, de exemplu, fac parte din plăcerile marilor gospodine. Cu toate suntem atente atât la cum gătim, ce gătim, punem accent şi pe estetica preparatelor noastre.

Vă oferim câteva idei dulci, de post, însoţite de ornările ce fac preparatul mai bun, chiar şi vizual!

FURSECURI CU SCORŢIŞOARĂ

fursecuri-cu-scortisoara

Ingrediente

  • 200 g făină
  • 100 g zahăr pudră
  • 2 linguriţe rase de scorţşoară pudră
  • 1 linguriţă vanilie (sau un plic de zahăr vanilat)
  • un vârf de linguriţă de sare
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • scorţişoară pentru decor

Mod de preparare

Într-un bol cerneţi făina, adăugaţi zahărul pudră, sarea, vanilia şi scorţişoara. Amestecaţi bine să combinaţi ingredientele şi apoi încorporaţi uleiul. Omogenizaţi bine până obţineţi un aluat nelipicios. Înfăşuraţi-l în folie alimentară şi lăsaţi-l să se odihnească la frigider două ore.

După aceea, împărţiţi aluatul în 17 bile a câte 23 g/una şi aşezaţi-le într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Coaceţi fursecurile 9-10 minute la 180 °C. După cum am mai spus, nu depăşiţi timpul de coacere pentru că vor deveni tari după răcire

După ce scoateţi tava din cuptor, transferaţi-le pe un grătar să se răcească şi apoi presăraţi deasupra scorţişoară. Poftă bună!

 

BATOANE CU MAC

batoane cu mac

Ingrediente

Aluat: 500 g făină, 250 ml apă,  20 g drojdie proaspătă, 50 g zahăr,  un vârf de linguriţă de sare, 80 ml ulei

Pentru uns şi decor: 1 linguriţă de făină, 50 ml apă,  2-3 linguriţe de mac,  sirop din 50 ml apă si 1 lingură cu vârf de zahăr sau miere.

Mod de preparare

Cernem făina într-un bol, adăugam zahărul, sarea şi drojdia amestecată cu puţină apă călduţă şi lăsată 10 minute să crească. Adăugam uleiul călduţ şi apa tot călduţă şi frământăm bine până când obţinem un aluat moale şi nelipicios.

Puteţi folosi un mixer de bucătărie, puneţi toate ingredientele în bol şi  frământaţi timp de 5 minute la viteză mică.

Acoperiţi apoi bolul şi lăsaţi aluatul să creascaă până îşi dublează volumul.

Împărţiţi aluatul în 8 bucăţi egale. Din fiecare bucată întindeţi un dreptunghi (13×30 cm) şi rulaţi, obţinând astfel batoanele pe care le aşezaţi într-o tavă acoperită cu hârtie de copt.

Lăsaţi-le să crească încă vreo jumătate de oră, apoi ungeţi-le cu apă amestecată cu linguriţa de făină. Presăraţi mac din belşug şi coaceţi batoanele 25-30 de minute la 200°C până se rumenesc fumos.

Cât sunt calde, ungeţi-le cu siropul făcut din apă şi lingura de zahăr sau ungeţi-le cu miere.

 

COZONAC DE POST

656x440_cozonac-cu-fanta-de-post-307346

Ingrediente

Aluat: 500 ml apă călduţă, 12 linguri zahăr, 1/4 linguriţă sare, coaja rasă de la o lamaie, 2 pliculeţe zahăr vanilat, 35 gr drojdie proaspătă, 950 gr făină albă superioară,100 ml ulei.

Umplutură: 200 gr nucă măcinată, 30 gr stafide, 100 gr rahat de fructe, 2 linguri cacao, 3 linguri sirop cu rom, 1 linguriţă esenţă rom.

Decor: sirop cu rom

Mod de preparare

Într-un bol mai mare se adaugă: apa călduţă, zahărul, drojdia, coaja de lămâie, sarea şi vanilia. Se amestecă energic cca 2-3 min. Se adaugă treptat făina şi amestecăm până obţinem un aluat potrivit ca şi consistenţă. Adăugăm uleiul şi frământăm până se încorporează. Aluatul obţinut se pune la dospit (la loc cald), cca 30 min, până îşi dublează volumul. Se pune pe masa de lucru, se frământă 1 min apoi se pune din nou la dospit, pentru încă 30 min.

Umplutura: nuca măcinată se amestecă cu esenţa de rom, sirop , cacao şi stafide.

Punem aluatul pe masa de lucru unsă cu ulei şi îl împărţim în două bucăţi egale. Fiecare bucată de aluat se întinde într-o foaie dreptunghiulară, se presară umplutura, rahat de fructe tăiat cubuleţe şi rulăm strâns.

Ruloul format se aşează într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Cozonacul de post se lasă la dospit încă 30 min apoi se coace în cuptorul preîncălzit la 180C, pentru cca 30-35 min. Când este gata se glazurează cu sirop şi se mai ţine 1 min în cuptor.

Scoatem cozonacul de post din formă şi îl aşezăm pe un gratar. Se lasă să se răcească complet apoi se porţionează.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *